sunnuntai 18. elokuuta 2013

The Great Gatsby – Kultahattu, 2013


The Great Gatsby – Kultahattu –elokuva perustuu F. Scott Fitzgeraldin vuonna 1925 julkaistuun romaaniin Kultahattu. Se sijoittuu 1920-luvun New Yorkiin ja kertoo mystisestä, upporikkaasta miehestä nimeltä Jay Gatsby. Hän järjestää luksuskartanossaan kaupungin mittavimpia juhlia, jonne saapuu väkeä läheltä ja kaukaa, mutta kukaan näistä vieraista tai muistakaan ei tunnu tietävän hänestä juuri mitään. Mistä hän tulee, kuka hän on ja mistä hänen mittava omaisuutensa on peräisin?

Elokuva maalaa 1920-luvun hohdon värikkäästi katsojien silmien eteen. Musiikki, vaatteet, miljöö ja niin edelleen. Elokuva on jo itsessäänkin hienoa katseltavaa, visuaalinen nautinto. Tyyli ei ole aivan 100%:sesti 1920-lukua, vaan siihen on lisätty hieman vivahteita myös myöhemmiltä ajoilta (esimerkiksi musiikki, joka Gatsbyn bileissä soi, voisi hyvin soida myös v. 2013). Tämä on kuitenkin tehty onnistuneesti ja hyvällä maulla, joten pidän sitä ainoastaan positiivisena asiana.

Leonardo di Caprio on ehdottomasti elokuvan kantava voima. En ole nähnyt di Capriolta yhtään huonoa roolisuoritusta, enkä yhtään huonoa elokuvaa, eikä Gatsby tee poikkeusta (täsmennyksenä voisi lisätä, että en ole nähnyt The Beachia, enkä kuulemieni kommenttien perusteella ikinä aiokaan katsoa, pysyypä ainakin di Caprion sarja kirjoissani puhtaana). Di Caprio tekee todella hienon roolisuorituksen moniulotteisena ja vaikeasti avautuvana mysteerisenä Gatsbyna, jättäen elokuvan lähes koko muun näyttelijäkaartin täysin varjoonsa. Joel Edgerton tekee tosin hienon sivuosaroolin, mutta esimerkiksi isossa roolissa olevan Tobey Maguiren ilmeettömyys ei oikein vakuuta (tässäkään elokuvassa).

The Great Gatsby tarjoaa hienot 1920-luvun puitteet, loistavaa näyttelijätyötä (di Caprio ja Edgerton) ja hienon tarinan, jossa on dramaattinen loppuratkaisu. Kritiikkinä täytyy sanoa, että juonta olisi ehkä voinut hieman tiivistää, sillä elokuvan jälkimmäisellä puoliskolla tapahtuu pieni intensiteetin lasku.
Suosittelen elokuvaa kaikille laatuelokuvien ystäville. Hillitöntä toimintaa elokuva ei tarjoa, mutta draamaa ja hienon, omaperäisen tarinan kylläkin.

Arvosana: 8/10

I knew it was a great mistake for a man like me to fall in love...”
-Jay Gatsby

 The Great Gatsby
(2013) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti