torstai 26. syyskuuta 2013

Forrest Gump, 1994


Forrest Gump on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen lempielokuviani!
Tämän tekee mielenkiintoiseksi erityisesti se, että elokuvan lajityyppi ei ollenkaan kuulu omiin suosikkeihini; Forrest Gump on tietyllä tavalla jopa aika ”perhe-elokuvamainen”.

Elokuva kertoo Forrest Gump nimisen henkilön uskomattoman elämäntarinan. Hänen elämänsä lähtökohdat eivät ole helpoimmat. Hän on, kuten voisi sanoa, ”vähän yksinkertainen” (jopa tyhmä?) kaveri, joka joutuu lapsuudessaan käyttämään erityisiä metallisia jalkatukia, että pystyy edes kävelemään. Erinäisten sattumien kautta hän kuitenkin päätyy elämänsä eri vaiheissa mitä uskomattomampiin seikkailuihin.

Elokuva ilmestyi ”kaikkien aikojen elokuvavuonna” 1994 yhdessä mm. sellaisten elokuvien kuin The Shawshank Redemption (IMDb:n nro 1) ja Pulp Fiction (IMDbn nro 4). IMDb:n listalla Forrest Gump (nro 18) ei aivan pärjää edellä mainituille mestariteoksille, mutta oscar-gaalassa se onnistui nämä selättämään ja pokkasi yhteensä kunnioitettavat 6 pystiä (mm. paras elokuva ja paras ohjaus).

Elokuvan ainutlaatuisuus koostuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin tarina on todella hieno ja koskettava. Forrestin elämään mahtuu mitä uskomattomampia käänteitä ja hän tuntuu rajoitteistaan huolimatta onnistuvan kaikessa mihin ryhtyy. Vanhemmalla iällään hän esim. sattumalta ostaa erään ”hedelmäyrityksen” (Apple) osakkeita ja lyö rahoiksi. Forrest on todella hyväntahtoinen ja sympaattinen hahmo, eikä katsoja oikein voi olla tykästymättä tähän kaveriin.  

Lisäksi Tom Hanks tekee Forrest Gumpina yhden kaikkien aikojen parhaimmista roolisuorituksista. Tätä korostaa se, että hän on modernin elokuvahistorian ainoa näyttelijä, joka on voittanut kahtena vuotena peräkkäin pääosa-oscarin (edellisenä vuotena elokuvasta Philadelphia). Ainoa samaan pystynyt on Spencer Tracy (v. 1938-39). On mahtanut olla valitsijaraadilla mielenkiintoinen paikka. Sivuosissa nähdään myös hyviä näyttelijäsuorituksia, mm. Gary Sinise tekee erinomaisen roolityön.

Suosittelen elokuvaa täysin varauksettomasti kaikille, vaikka osaa elokuvan ”naiivius” saattaa ärsyttääkin. Ainutlaatuinen tarina ja erinomainen näyttelijätyö tekevät tästä yhden parhaimmista elokuvista, joita olen nähnyt.

Arvosana: 10/10

“My momma always said, "Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."”
-Forrest Gump

 Forrest Gump
(1994) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti