lauantai 14. syyskuuta 2013

Ilmestyskirja. Nyt. (Apocalypse Now), 1979


Kun olet ohjannut sellaiset elokuvat kuin Kummisetä ja Kummisetä II, odotukset ovat aika korkealla. Ilmestyskirja. Nyt. on varmasti Francis Ford Coppolan tunnetuin ohjaus heti legendaarisen mafiatrilogian jälkeen ja se on varmasti tunnetuin niistä kaikista lukuisista Vietnamin sotaan sijoittuvista elokuvista. Elokuvasta on alkuperäisen 153 minuuttisen version lisäksi tehty myöhemmin v. 2001 ”redux”-versio, jossa on 49 minuuttia lisää pituutta (yhteensä siis messevät 202 minuuttia). Tämä arvostelu käsittelee molempia versioita.

Elokuva kertoo kapteeni Willardista, joka saa salaisen tehtävän mennä syvälle Vietnamin metsiin ja murhata amerikkalainen eversti Walter E. Kurtz.  Everstiä syytetään neljästä murhasta ja tiedustelutietojen mukaan hän on mennyt suoraan sanottuna sekaisin ja leikkii jonkinlaista puolijumalaa paikallisten alkuasukkaiden keskuudessa.

Elokuvan alku antaa lupailla erinomaista elokuvaa. Ensimmäinen kohtaus, jossa kuvataan pommitusta samalla kun taustalla soi The Doorsin kappale The End on todella vaikuttava. Tästä leikataan asteittain Kapteeni Willardin hotellihuoneeseen. Pääosaa näyttelevä  Martin Sheen oli jo nuorella iällään karismaattinen näyttelijä ja hänen kertojan äänensä sopii elokuvan tunnelmaan erinomaisesti. Sivuosissa vilahtavat mm. G.D. Spradlin, Harrison Ford ja Robert Duvall, joten kaikki tuntuisi olevan kohdallaan. Alku on vauhdikas ja elokuvan tunnelma vaihtelee mielenkiintoisesti vakavasta ja traagisesta leppoisampaan ja suorastaan koomisiin kohtauksiin. Voisi sanoa, että elokuvan ensimmäiset kolme varttia ovat todella nautinnollista katsottavaa.

Mutta sitten.  Elokuva onnistuu kadottamaan otteensa viimeisen vajaan kahden tunnin aikana (redux: kahden ja puolen tunnin). Willardin matkaan lyöttäytyvän venekunnan näyttelijäkaarti ei oikein vakuuta, matka jokea ylävirtaan tuntuu loputtoman pitkältä ja osittain puuduttavalta ja se sisältää monta sellaista ”välietappia”, jotka olisi mielestäni voinut hyvin leikata pois tai ainakin tiivistää. Erityisesti redux-versioon on lisätty pari ylimääräistä pysähdystä, jotka ovat mielestäni melko irrallisia eivätkä mielestäni auta rakentamaan juonta eivätkä syventämään henkilöhahmoja tarpeeksi. Lopusta en kerro tässä sen enempää, mutta sanotaan se, että mielestäni se on suuri pettymys. Kliimaksi jää täysin puuttumaan ja tasapaksun kaksituntisen päätteeksi elokuva saa tasapaksun ja hieman kummallisen lopun. Edes Kurtzia näyttelevä Marlon Brando ei onnistu mielestäni sytyttämään hahmoa henkiin ja elokuvan aikana rakennettu odotus tuntuu turhalta ja kysymykset jäävät ilman kunnon vastauksia.

Elokuvan ensimmäisen kolmasosan perusteella olisin ollut valmis antamaan tälle elokuvalle arvosanaksi vähintään yhdeksän, mutta viimeiset kaksi kolmasosaa pudottivat arvosanan kahdeksikkoon (ja redux: seitsemään) Nämäkin olivat molemmat hilkulla pudota numeroa alemmas. Sotaelokuvien ystäville voin tätä klassikkoa kuitenkin nerokkaan alun vuoksi suositella, älkää kuitenkaan odottako loppupuolelta liikoja. Suosittelen myös ehdottomasti alkuperäistä versiota, reduxissa ei ole mielestäni muuta kuin turhaa pitkitystä.

Arvosana: 8/10 (alkuperäinen), 7/10 (redux)

How many people had I already killed? There were those six that I knew about for sure. Close enough to blow their last breath in my face. But this time, it was an American and an officer. That wasn't supposed to make any difference to me, but it did. Shit... charging a man with murder in this place was like handing out speeding tickets in the Indy 500. I took the mission. What the hell else was I gonna do?
-Captain Benjamin L. Willard (kertoja-ääni)

 Apocalypse Now
(1979) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti