sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kuin surmaisi satakielen (To Kill A Mockinbird), 1962


Kuin surmaisi satakielen perustuu Harper Leen vuonna 1960 julkaistuun ja Pulitzer-palkittuun romaaniin (itse asiassa kirja on Leen ainoa julkaistu kirja). Elokuva sijoittuu lama-ajan Alabamaan ja kertoo Atticus Finch nimisestä lakimiehestä, joka puolustaa mustaihoista miestä oikeudessa. Atticus on yksinhuoltajaisä, jolla on kaksi lasta. Elokuvan tarinaa kerrotaan pitkälti näistä nuoremman, 6-vuotiaan Scout-tytön näkökulmasta. Scoutia näyttelevä 10-vuotias Mary Badham oli aikanaan kaikkien aikojen nuorin naissivuosa-oscarehdokas, palkinto tosin jäi saamatta. Elokuvan pääosassa (Atticus) oleva Gregory Peck sen sijaan pokkasi parhaan miespääosa-oscarin, joiden lisäksi elokuva sai myös parhaan sovitetun käsikirjoituksen ja lavastuksen oscarit. Knoppitietona voisi vielä heittää, että elokuvan lopussa Robert Duvall tekee debyyttinsä valkokankaalla.

Elokuva lähtee todella hitaasti liikkeelle ja kestää kauan, ennen kuin katsoja löytää elokuvan punaisen langan. Alussa kuvataan vain Atticuksen lasten leikkejä ja perheen elämää hiljaisessa Maycombin kylässä. Elokuva tuntuu keskittyvän lapsien touhuiluihin ilman, että tarina hirveästi etenisi minnekään. Oikeastaan vasta elokuvan puolessa välissä käy ilmi, että Atticuksen työkseen ottama oikeudenkäyntitapaus on jotenkin juonen kannalta keskeinen asia.

Lähtökohtaisesti en pidä elokuvista, joissa on lapsinäyttelijöitä. Yleensä he eivät onnistu olemaan rooleissaan luontevia, vaikka luulen, että tämä johtuu osittain myös siitä, että aikuiset eivät osaa käsikirjoittaa uskottavia lapsihahmoja ja vuorosanoja heille. Kuin surmaisi satakielen ei ole poikkeus tähän lähtökohtaani. Elokuvan ensimmäisen puoliskon perusteella olin antamassa arvosanaksi jopa 5, mutta oikeastaan yksi ainoa kohta pelasti elokuvan vielä kuutosen puolelle.

Kyseisessä kohdassa käydään oikeudenkäynti Atticuksen puolustamaa Tom Robinsonia vastaan, jota syytetään valkoisen naisen pahoinpitelystä ja raiskaamisesta. Tähän kohtaukseen kiteytyy hienosti elokuvan kannanotto ennakkoluuloista ja todistajien kuulustelu on hienosti rakennettu (olen aina rakastanut amerikkalaisia oikeussalisarjoja). Oikeudenkäynti päättyy Atticuksen hienoon päätöspuheeseen, Gregory Peckin roolisuoritus on vakuuttava. 

Kaiken kaikkiaan Kuin surmaisi satakielen on hieman tylsä elokuva. Tarinaan kiinni pääseminen kestää kauan ja juoni tuntuu sisältävän paljon ylimääräisiä lasten leikkejä, jotka eivät tunnu vievän tarinaa eteenpäin. Elokuvalla on hetkensä, mutta kulttuuriteko lienee kuitenkin se päällimmäisin syy katsoa elokuva.

Arvosana: 6/10

If you just learn a single trick, Scout, you'll get along a lot better with all kinds of folks. You never really understand a person until you consider things from his point of view... Until you climb inside of his skin and walk around in it.
-Atticus Finch

 To Kill a Mockingbird
(1962) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti