torstai 31. lokakuuta 2013

Léon, 1994

En tiedä mikä siinä on, mutta ranskalaisen elokuvan tunnistaa kyllä aina, vaikka siinä ei ranskaa puhuttaisikaan eikä se sinänsä liittyisi mitenkään Ranskaan. Jotenkin tuolla kansalla vain on täysin omanlaisensa tyyli tehdä elokuvia, näytellä ja kertoa tarinaa. Jo pelkästään näyttelijöiden dialogeista voi monesti erottaa ranskalaisen elokuvan Hollywood-elokuvasta.

Léon kertoo samannimisestä palkkamurhaajasta, joka päätyy pelastamaan naapurissaan asuvan nuoren tytön, jonka koko perhe tapetaan ”likaisten” poliisien toimesta, koska perheen isä on sotkeutunut rikolliseen toimintaan. Léonista ja tästä pienestä Mathilda-tytöstä muodostuu hyvin eriskummallinen parivaljakko, kun he alkavat asustaa yhdessä ja kun Léon alkaa ottaa Mathildaa mukaan ”työkuvioihinsa”. Pahat poliisit ovat tietysti samanaikaisesti Mathildan perässä.

Pahiksen roolissa nähdään Gary Oldman, joka tekee perushyvän suorituksen. Elokuva muistetaan kuitenkin jälkikäteen erityisesti 12-vuotiaan Natalie Portmanin debyyttielokuvaroolista Mathildana, josta nuori tyttö suoriutuu kyllä hyvin. Hahmoa vaivaavat ehkä hieman yleiset lapsiroolien ongelmat, eli se ei vaikuta uskottavalta vaan aikuisen kuvitelmana siitä millaisia lapset ovat. Portman suoriutuu kuitenkin hyvin.

En ole oikein osannut päättää, pidänkö ranskalaisista elokuvista vai en, eikä Léonkaan tuo tähän ongelmaani ratkaisua. Toisaalta se on raikkaasti erilainen kuin perinteiset toimintaelokuvat, mutta toisaalta juoni, hahmot, dialogi ja näyttelijät ovat hieman… kummallisia… niin kuin ranskalaisissa elokuvissa usein on tapana. Pääosaa näyttelevä Jean Reno on ehkä hieman pökkelö ja dialogi on paikoin vähän hölmöä, tämä voi johtua käsikirjoituksesta, Renosta itsestään, tai vain siitä että hahmon olisi tarkoituskin olla ”pökkelö”, mutta jotenkin tässä ei onnistuta luonnollisesti.


Léon on sijoittunut IMDb:n listalla 30 nurkille, mitä voidaan pitää kunnioitettavana suorituksena. Itse en elokuvaa kyllä top 250:iin nostaisi, mutta niille, jotka eivät häiriinny ranskalaisten elokuvien ”maneereista”, voi elokuvaa suositella.

Arvosana: 7/10

“Mathilda: Is life always this hard, or is it just when you're a kid?
Léon: Always like this.”

 Léon
(1994) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti