lauantai 19. lokakuuta 2013

Source Code, 2011


Source Code kertoo entisestä Colter Stevens –nimisestä sotilashelikopterilentäjästä, joka päätyy armeijan kokeelliseen ”Source code”-ohjelmaan, jossa hänet on mahdollista siirtää menneeseen tapahtumaan toisen miehen ruumiiseen viimeiseksi 8 minuutiksi ennen tämän kuolemaa. Stevensin tavoitteena on selvittää syyllinen tuhoisaan junapommi-iskuun ennen kuin hän ja kaikki muut junan matkustajat kuolevat räjähdyksessä.

Lähtökohta on hyvin sekava ja elokuvan idea ja juoni alkavat aueta vasta pikku hiljalleen. Samalla kysymyksiä tulee kuitenkin myös lisää. Mikä on ”Source code” ja miten se toimii?” ”Onko source code tietokoneohjelma, rinnakkaistodellisuus, vai aikamatkailua?” ”Kuka on Colter Stevens ja mikä hänen roolinsa tässä kaikessa on?”. Tällainen scifi-tarina ei tietenkään ole uskottava, joten katsojan ei kannata liikaa jäädä tällaisia kysymyksiä pohtimaan, vaan ottaa mukava asento ja nauttia jännittävästä asetelmasta: Onnistuuko Stevens löytämään syyllisen pommituksen takana? Syyllisen on oltava junassa, joten tässä on tietynlaista yhteneväisyyttä mm. Agatha Christien Idän pikajunaan. Selkeä esikuva Source Codelle on myös varmasti ollut Päiväni murmelina -elokuva.

Elokuvan pääosassa näyttelee mm. Donnie Darkosta ja Day After Tomorrow:sta tuttu Jake Gyllenhaal. Gyllenhaal ei mielestäni ole kovinkaan kummoinen näyttelijä ja tässäkin roolissa hän onnistuu olemaan aika ilmeetön. Naispääosaa näyttelevä Michelle Monaghan ei myöskään erityisesti vakuuta, mutta tekee rutiinisuorituksen. Sivuosassa nähdään Jeffrey Wright, johon tykästyin tv-sarjassa Boardwalk Empire.

Source Code:n ehdottomasti suurin vahvuus on sen mielenkiintoinen idea. Voiko menneisyyttä muuttaa kun tapahtumat junassa toistavat itseään ja juna puksuttaa kiskoilla kohti väistämätöntä kohtaloaan. Mitä itse tekisit, jos tietäisit tulevaisuuden ja että sinulla on vain minuutteja elinaikaa?

Suosittelen elokuvaa sen virkistävän idean takia kaikille hyvän seikkailun ystäville. Elokuvan ”scifi-leimaa” ei kannata pelästyä, sillä tällaisia elementtejä ei ”yliluonnollista” pääasetelmaa lukuun ottamatta elokuvassa ole. Loppu on ehkä hieman yllätyksetön, mutta ei siitä pääse yli eikä ympäri, että Source Code on ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.

Arvosana: 8/10

“Colter Stevens: Christina, what would you do if you knew you had less than one minute to live?
Christina Warren: I'd make those seconds count.”

 Source Code
(2011) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti