lauantai 5. lokakuuta 2013

Taken, 2008


Liam Neesonin tähdittämä Taken on saanut toimintaelokuvagenrelle epätyypillisen korkeat pisteet IMDb:n listauksessa. Viime vuonna julkaistu elokuvan jatko-osakin (Taken II) on saanut vain juuri ja juuri yli 6, joten jotain erityisen hyvää Takenissa on siis varmasti oltava.

Väärin.

Elokuva on täysin tusinatoimintaa. Alkuasetelma on jopa hieman kliseinen: Eläkkeelle jäänyt CIA-agentti (Neeson) on eronnut vaimostaan uransa takia ja tämä on mennyt uusiin naimisiin ökyrikkaan miehen kanssa. Tytär lähtee isänsä varoituksista huolimatta ystävänsä kanssa Eurooppaan ja joutuu kaapatuksi ja isäukkohan lähtee siltä istumalta pelastamaan tytärtään. Juoneen mahtuu myös muutama hieman huvittava tai hajottavakin näkökulma ja käänne. Ylipäätään on surkuhupaisaa, että Amerikkalaisessa elokuvassa Euroopasta ja Pariisista maalataan kuva todella turvattomina paikkoina, joissa ei voi suunnilleen ulkona liikkua ilman että tulee ammutuksi/tapetuksi/kaapatuksi. Mitenköhän päin mahtavat rikostilastot todellisuudessa mennä?

Taken ei ole huono elokuva, mutta ei se ole erityisen hyväkään. Se onnistuu tarkoituksessaan, eli viihdyttää vauhdikkaalla toiminnalla puolisentoista tuntia, mitään erityistä elokuva ei kuitenkaan tarjoa. Ainoa ehkä valtavirtatoiminnasta poikkeava asia on se, että elokuvassa pahikset laitetaan kylmästi lihoiksi sen suurempia asiaa murehtimatta. Yleensähän on tyypillistä, että hyvis vain ”tyrmää/tainnuttaa” vihollisiaan tai väkivaltaa muuten ”siistitään”, mutta ei Takenissa. Liam Neeson tulee, näkee ja tappaa. Asiasta ei sen suurempaa numeroa tai draamaa rakenneta.

Takenissa on ainakin yksi opetus: Amerikkalaiset vanhemmat, on turvallisempaa päästää poikanne Afganistaniin kuin tyttärenne Eurooppaan. Mutta vinoilu sikseen, tomintagenren ystäville Taken tarjoaa intensiivistä viihdykettä, jossa ei liiemmälti suvantokohtia ole. Tämä kai se on tarkoituskin, juonen realistisuus ei kuulu näiden elokuvien kriteereihin.

Arvosana: 6/10

I don't know who you are. I don't know what you want. If you are looking for ransom, I can tell you I don't have money. But what I do have are a very particular set of skills; skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that'll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don't, I will look for you, I will find you, and I will kill you.”
-Bryan Mills

 Taken
(2008) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti