tiistai 8. lokakuuta 2013

Terminator – Pelastus (Terminator Salvation), 2009


Terminator 1 ja 2 olivat nuoruuteni kovimmat toimintaelokuva ja Arnold Schwarzenegger genren kirkkain tähti. Olen sitä mieltä, että Terminaattori = Arnold Schwarzenegger, niin voimakkaasti nämä henkilöityvät toisiinsa. Tämä saagan neljäs ja (toistaiseksi) uusin elokuva oli jäänyt minulta aikanaan katsomatta kahdesta syystä:
  • Koska v. 2003 julkaistu Terminator 3 – Koneiden kapina ei ollut minua vakuuttanut.
  • Koska Arnold ei ole mukana tässä elokuvassa mitenkään ja pääosaan on otettu Christian Bale, jota en pidä kovinkaan kummoisena näyttelijänä, vaikka muutamista hänen elokuvistaan pidänkin. 
Aiemmista kolmesta Terminator-elokuvasta poiketen, Pelastus ei sijoitu nykyhetkeen vaan tulevaisuuteen, jossa koneet ovat ottaneet vallan ja aloittaneet ihmisrodun ”terminoimisen”. Koneiden tavoitteena on nitistää jokainen elossa oleva ihminen ja erityisesti heidän johtohahmonsa John Connor.

Suosittelen kolmen ensimmäisen Terminator elokuvan katsomista ennen tätä, sillä elokuvan katsojan oletetaan tietävän aika paljon tarinasta. Pelastuksen voi kyllä katsoa itsenäisenäkin elokuvana, mutta tällöin katsojan on kyllä hyvin vaikea hahmottaa ”isoa kuvaa” ja aikamatkailun mukanaan tuomien eri hahmojen (esim. John Connorin) erityismerkitystä.

Elokuva on sinänsä viihdyttävää perustoimintaa, mutta osa juonenkäänteistä on mielestäni turhan ilmiselviä ja yllätyksettömiä. Koko elokuvan ajan minua myös hieman häiritsi ns. ”Bond-ilmiö”, eli kohtaukset, jossa hyvikset juoksevat pakoon luotisateessa, mutta luodit vain viuhuvat vierestä ohi. Perinteisissä toimintaelokuvissa tämä voisi vielä jotenkin selitellä uskottavaksi, mutta kun kyseessä on tappamiseen ohjelmoituja robotteja, on vaikea ymmärtää, miksi ne eivät osu, mutta ihmiset sen sijaan tuntuvat osuvan paljon paremmin. Muutenkaan elokuvassa ei ole taidettu oikein hahmottaa ihmisen ja koneen eroja. Kone tuskin sortuu kliseiseen ”pahis-syndroomaan” eli alkaa selitellä tekemisiään antaen hyvikselle mahdollisuuden selviytyä, tai esim. heittelee tätä ympäriinsä pitkin seiniä kun voisi vain yhdellä käden liikkeellä esim. kuristaa sankarin kuoliaaksi. Eipä ole hääviä tämä tulevaisuuden tappajateknologia…

Pelastus on perusviihdyttävä toimintaelokuva, mutta se ei valitettavasti tuo mitään uutta tai syvennä Terminator-saagan tarinaa. Pääpaino tuntuu enemmänkin olevan erilaisten, toisiaan ihmeellisempien tappajarobottien esittelyssä. Aiempien elokuvien parasta antia oli hienosti rakennettu jännitys siitä, että ”se seuraa sinua ja tulee tappamaan sinut eikä sitä pysäytä mikään”, mutta tällaista yksittäistä ”Terminaattoria” ei Pelastuksessa valitettavasti ole. Vanha kunnon ”I’ll be back” on sentään saatu mahdutettua elokuvan dialogiin.

Arvosana: 6/10

“This is John Connor. If you're listening to this, you are the resistance.”
-John Connor

 Terminator Salvation
(2009) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti