sunnuntai 13. lokakuuta 2013

World War Z, 2013


Zombiet eri muodoissaan ovat ehtymätön lähde toiminta-/kauhu-genren elokuville. Siinä missä ”vanhoina hyvinä aikoina” zombiet olivat kirjaimellisesti haudoista nousseita, hitaasti laahustavia eläviä kuolleita, on nykyviihteessä zombiutumisen takana lähes aina jokin virus, joka muuttaa tavalliset ihmiset zombeiksi.  Samalla zombien vauhti ja voimat ovat kasvaneet huomattavasti ja ne on tuotu pimeydestä myös päivänvaloon. Yksi tunnetuimpia genren nimiä on Resident Evil, alun perin peli, myöhemmin myös sarja elokuvia.

World War Z:ssä on hyvin paljon yhtäläisyyksiä kohtalaista menestystäkin niittäneeseen ”28 päivää myöhemmin” (ja sen jatko-osaan ”28 viikkoa myöhemmin”). Mystisesti ilmaantunut virus alkaa levitä ympäri maailmaa ja muuttamaan ihmisiä verenhimoisiksi zombeiksi. Zombin puremalle altistunut muuttuu itse zombiksi n. 10 sekunnissa, joten taudin leviämisvauhti on eksponentiaalinen. Suurkaupungit luhistuvat vain muutamassa päivässä kun tämän tartunnan saaneet rynnivät mielipuolisella aggressiolla eteenpäin.

Elokuvan pääosassa nähdään Brad Pitt:in näyttelemä entinen YK:n erikoisjoukkojen Gerry Lane, joka perheineen onnistuu pakenemaan zombeja ja päätyy YK:n komentolentotukialukselle keskelle Atlantia. Gerryn tehtäväksi tulee selvittää, mistä virus on saanut alkunsa, jotta siihen voitaisiin keksiä jokin vastalääke tai rokote. Kun valtaosa maailman väestöstä on muuttunut zombeiksi, ei tällainen globaali salapoliisiretki ole kuitenkaan mikään ”walk-in-the-park”.

Elokuvan parasta antia ovat ehdottomasti valoisassa (=päivällä) tapahtuvat massakohtaukset, jossa zombielaumat kuohuvien vesivirtojen tavoin leviävät pitkin kaupunkeja. Näissä muutamassa kohtauksessa on mm. todella vakuuttavan näköisiä ilmakuvakulmia helikoptereista. Muutenkin elokuvan erikoistehosteporukka on tehnyt hienoa jälkeä ja nämä kohtaukset ovat todella hienon näköisiä.

World War Z ei ole kovinkaan omaperäinen, oikeastaan se on aika tyypillinen zombi-elokuva. Hiipimistä painostavassa pimeydessä, katsojan säikäytyksiä yllättävillä hyökkäyksillä, pakoon juoksemista vesikauhuisen koiran lailla perässä laukkaavilta zombeilta jne. Mitään uutta ja mullistavaa World War Z ei genreen tuo, vaikka ihan mukiin menevä elokuva ja genrensä edustaja se onkin.

Arvosana: 7/10

“Most people don't believe something can happen until it already has. That's not stupidity or weakness, that's just human nature.”
-Jurgen Warmbrunn

 World War Z
(2013) on IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti